torstai 10. huhtikuuta 2014

Koti

Kanien tämänhetkinen koti eli häkki + muu huone vaihtoi järjestystä tossa jokin aika sitten. Muistaakseni en ole siitä blogin puolella maininnut kun blogi on jonkin aikaa elellyt hiljaiseloa (vaihteeksi). Joku on kuitenkin saattanut huomata, että pikkuhiljaa ollaan alettu heräämään taas henkiin. 

Siistit ruokailijat.

Tällä kertaa ajattelin hieman esitellä (vihdoin) "uutta" jättihäkkiä, jonka kaneille hain noin vuosi sitten Lahdesta ja sen lisäksi muita yleisiä juttuja. Häkin lisäksi kanien "koti" on nykyään myös koko muu huone + yleensä välitasanne (jossa on portaat alakertaan ja ovet muihin huoneisiin). Kylppäriin kanit pääsi ennen aika vapaasti, mutta koska ne on tuholaisia niin piti pääsyä sinne rajoittaa. Nykyään annan kanien juosta siellä niin kivassa kylppärissä vain silloin kun päästän niitä esim. partsille. 



Ruoan annan nykyään aina lattialla, kuten kuvistakin huomaa. Joskus aikoinaan kun kanit asui pelkästään häkissä laitoin ruokakupit aina häkkiin, mutta tämä järjestely ei sopinut ollenkaan Totolle. Silloin kun kanit asuivat erillään, Toto oli kova puolustamaan häkkiä ja ihan kunnolla hyökkäsi käteen kiinni jos sinne yritti ruokakuppia laittaa. Nykyään ei ole (onneksi) tuota ongelmaa kummankaan kanin kohdalla ja käden kanssa voi huoletta sohia kupin lähettyvillä. En sitten tiedä liittyikö puolustaminen Totolla ikään vai ihan siihen, että se koki häkin niin vahvasti omana reviirinään, mutta Vinjalla ei missään vaiheessa ollut tuollaista vaihetta, vaikka sille annoin paljon kauemmin häkkiin ruoan. 

Samoin kun ruoka, myös vesi on tarjolla kupissa ja lattialla koko ajan. Niistä iäinikuisista vesipulloista on siis luovuttu kokonaan. Meni ensinnäkin hermo a) siihen järkyttävään ääneen, joka pullosta lähtee kun kani juo siitä ja b) siihen kun pullot saattoivat vuotaa vaikka olisivatkin juuri ostettu. Kun vesikuppia pitää maton päällä siihen ei mene puruja/heinää ja se pysyy ihan yhtä puhtaana kuin jos olisi käytössä vesipullo.



Sitten itse häkkiin. Välillä mietin että se on aika turha Vinjalla ja Totolla, mutta toisaalta huone olisi varmaan sata kertaa sotkuisempi ilman sitä. Eniten sotkua tuo purut, jotka kulkeutuu kanien käpälien mukana ympäri huonetta. Kanit ei siis oikein muuta tee häkkissä kuin syö heinää ja käy vessassa. Vessaa käytetään vaihtelevin määrin, mutta täytyy olla tyytyväinen, että noilla on ees yritystä käyttää sitä. Ainakin pissat yleisesti tehdään sinne, yleisesti... Harmittaa kun ne ei enää tykkää nukkua noitten tuolien päällä kun Vinjalla oli aina niin söpöjä asentoja. :3


Aina kun teen jotain "muutoksia" häkissä (heitän likasia puruja roskiin tms.), Vinja tulee tohon samaan kohtaan ja alkaa heittää puruja mökkiä kohti. :D 



Häkkiä yritän siivota mahdollisimman usein. En siivoa aina koko häkkiä kerralla vaan noukin lapiolla likaiset kohdat pois. Kun kanit ei varsinaisesti häkissä asu niin se likaantuu paljon hitaammin. Kaikkia puruja on turha poistaa silloin kun vain osa on likaisia. 

Sisustus on aika tylsä tällä hetkellä, mutta kuitenkin kaikki tarvittava löytyy. Kanit ei nykyään enää ikinä pötkötä häkissä, ne on aina joko sängyn alla tai keskellä mattoa, joten periaatteessa pelkät heinätelineet ja vessa riittäisi. Kuitenkin sen varalta, että joskus niiden pitää viettää pidempi aika häkissä, on mukavempaa että se on viihtyisä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti