maanantai 29. helmikuuta 2016

Karkauspäivän hommia


Eilen annoin itselleni täksi päiväksi tavoitteen, että siivoan kanien aitauksen  "perinpohjin", mikä tarkoittaa siis ihanaa imuroimista.. :D Tuo kuramatto ehti mennä jo aika sotkuiseen kuntoon, karvaa ja heinäsilppua oli melko paljon ympäriinsä aitausta. Sotkuisuutta lisäsi vielä se, että Vinja on taas valeraskaillut... Heinää ja nyhdättyä karvaa oli yksi mökki täynnä ja tuohon kuramattoon jää mukavasti sellainen silputtu heinä kiinni. 

Vinjan valeraskailu alkaa tosiaan jo huolestuttamaan. Vinjalla on ensimmäisestä valeraskaudestaan ollut nyt 2-4 kk välein aina uusi, eli mielestäni melko usein. Kertoja en tarkkaan enää muista, mutta olisko tämä nyt neljäs. Tuntuu, että valeraskaudet on vain lisääntyneet viime aikoina. Tässä valeraskaudessa on uutta se, että Vinja on alkanut pesemään yhtä pantteri pehmolelua, joka meillä tällä hetkellä lojuu sohvalla. :D En tiedä liittyykö tuohon, mutta ennen se ei ole tuota tehnyt. Sterilointi taitaa olla ainoa vaihtoehto valeraskauksien loppumiseen, mutta tänään oikeastaan ensimmäistä kertaa aloin sellaista miettimään. Kanin nukuttaminen kun ei ole ajatuksena mukavinta puuhaa ja onhan siinä aina omat riskinsä. Mutta ei tuo valeraskailukaan kanille hyvää tee. Mutta pitää seurata tilannetta, tänään siivosin pesän pois (olisi tosin varmaan pitänyt heti siivota pesä pois, mutta ensi kerralla fiksummin sitten), joten katsotaan alkaako se uudestaan rakentamaan. Toivottavasti ei!


Aloitin siivoamisen siitä, että pistin toisen pihalla hetken jo "tuulettumassa" lojuneen maton vihdoin pesukoneeseen, joten huomenna pystyn vasta vaihtamaan puhtaan maton häkkiin. Tällä hetkellä kaneilla on siis kaksi mattoa, joita käytän vuorotellen häkissä pohjana. Sitten alkoi se imuroiminen. Paljon helpompaa tuon aitauksen siivoaminen kuin vanhan huoneen. Siivoamisenkin puolesta tämä järjestely on paljon parempi. :) Pienempi tila, jota kanit pystyy sotkemaan, joten vähemmän siivottavaa. En voi olla hehkuttamatta liikaa tätä nykyistä asumisjärjestelyä. :D


Perinpohjainen kaniaitauksen siivous on melko helppo, mutta hiki siinä silti tulee. Siivousta helpottaa huomattavasti pienempi mattoalue (matosta saa lian kunnolla irti vain kun hinkkaa imurin suuosalla ja se vie hieman aikaa) ja se ettei käytössä ole enää purua. Ilman Vinjan valeraskautta heinää olisi lojunut paljon vähemmän ympäriinsä, joten ehkä siivoaminen on jatkossa vielä helpompaa ja nopeampaa. 

Häkistä tarvitsi siivota vain vessa ja irtopapanat. Kanit ei hirveän hyvin tuota vessan ideaa tajua, mutta en ole vielä luovuttanut sen suhteen. :D Siirsin vessan siten, että vesipullot on vessan päällä, koska kanit selvästi pissaa aina juodessaan/juomisen jälkeen kun mattossa on pissajäljet aina vesipullojen vieressä. Jos uusi ratkaisu saisi kanit pissaamaan vessaan maton sijasta. Häkkiin kuitenkin kaikki pissat edelleen tulee. :)

 
 Sitten ennen ja jälkeen kuvat siivouksesta: 

Mökin alta paljastunut pesä.
 
Ja jälkeen:


Yllä näkyvä mansikkamökki oli siis kanien joululahja, josta mainitsin täällä, ihan viimeisessä lauseessa. Häiritsi kun en ollut siitä täällä maininnut, vaikka tuolla vihjasin, että kerron myöhemmin. :D Nojoo, mutta sellainen mökki, jota varsinkin Vinja tykkää aikansa kuluksi tuhota. Ei se haittaa, saa sitä tuhota jos mieli tekee. :D

Hieman muutin aitauksessa järjestystäkin. Nyt tuo yöpöytä ei ole häkin vieressä juomapullojen edessä kun niitä oli hieman hankala vaihtaa kun yöpöydän jalka oli juuri siinä tiellä. 

Siivouksen jälkeen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti